Smart home reglaj temperatura ambient interior

Casa verde si eficienta energetica in casa pasiva

casa verde - contorizare inteligenta consumator

În casa verde ideală, soluțiile de automatizare asigură un control mai bun al costului utilităților, transformând clădirea într-o casă pasivă eficientă energetic ce protejează mediul înconjurător.

Că să înțelegem mai bine, casă pasivă este un concept de construcție ce are la baza principii de eficiența energetică ce permit economii de energie legate de încălzire și răcire de până la 90% în comparație cu metodele tradiționale de construire. Practic, vom avea o casă verde unde confortul, eficientizarea costurilor și rațiunile ecologice sunt folosite într-un mod modern.

Casa pasiva facilitata prin economizor de energie KES Zenio si panou tactil touch screenPrin intermediul senzorilor Zennio sau Arcus-Eds conectați la sistemul de control al clădirii, consumul de energie electrică poate fi redus și adaptat la nevoile utilizatorului ce deține casa verde. Contoarele de utilități precum cele de la Lingg & Janke, înregistrează toate consumurile clădirii, care pot fi verificate ușor în orice moment și astfel se pot lua măsuri pentru scăderea costurilor.

Într-o casă verde inteligentă senzorii de luminozitate permit reglarea intensității iluminatului în funcție de lumina naturală din încăpere, asigurând eficientizarea consumului de energie electrică. De asemenea, detectoarele de prezență indică sistemului că poate stinge lumina într-o cameră din casa pasivă în care nu mai este sesizată activitate.

Sistemul de automatizare permite reglarea temperaturii pentru fiecare cameră în parte în funcție de nevoile beneficiarului. Dacă se detectează o ușa sau o fereastră deschisă, sistemul poate fi programat să oprească ventilația și căldură, evitându-se astfel consumul inutil de energie electrică și termică din casa pasivă.

Controlul inteligent al sistemelor de umbrire contribuie la reducerea costurilor cu climatizarea. Sistemul analizează temperaturile exterioare și coboară sau urcă jaluzelele astfel încât căldura de la soare să poată fi utilizată în casa verde pentru încălzire sau blocată dacă în încăpere este suficient de cald.

În România conceptul de casă pasivă este susținut și promovat de guvern și Administrația Fondului de Mediu prin programul de finanțare Casa Verde, care se adreseaza persoanelor fizice, cât si celor juridice, oferindu-le acestora un ajutor financiar pentru achiziția și instalarea de sisteme inteligente de încălzire ce utilizează energie regenerabilă.

Pentru mai multe referințe legate de conceptul de casă pasivă eficientă energetic, puteți consulta pagina oficială a Institutului Independent Passive House.