Smart home reglaj temperatura ambient interior

Casa verde si eficienta energetica in casa pasiva

casa verde - contorizare inteligenta consumatorIn casa verde ideala, solutiile de automatizare asigura un control mai bun al costului utilitatilor, transformand cladirea intr-o casa pasiva eficienta energetic ce protejeaza mediul inconjurator.

Ca sa intelegem mai bine, casa pasiva este un concept de constructie ce are la baza principii de eficienta energetica ce permit economii de energie legate de incalzire și racire de pana la 90% în comparatie cu metodele traditionale de construire. Practic, vom avea o casa verde unde confortul, eficientizarea costurilor si ratiunile ecologice sunt folosite intr-un mod modern.

Casa pasiva facilitata prin economizor de energie KES Zenio si panou tactil touch screenPrin intermediul senzorilor Zennio sau Arcus-Eds conectati la sistemul de control al cladirii, consumul de energie electrica poate fi redus si adaptat la nevoile utilizatorului ce detine casa verde. Contoarele de utilitati precum cele de la Lingg & Janke, inregistreaza toate consumurile cladirii, care pot fi verificate usor in orice moment si astfel se pot lua masuri pentru scaderea costurilor.

Intr-o casa verde inteligenta senzorii de luminozitate permit reglarea intensitatii iluminatului in functie de lumina naturala din incapere, asigurand eficientizarea consumului de energie electrica. De asemenea, detectoarele de prezenta indica sistemului ca poate stinge lumina intr-o camera din casa pasiva in care nu mai este sesizata activitate.

Sistemul de automatizare permite reglarea temperaturii pentru fiecare camera in parte in functie de nevoile beneficiarului. Daca se detecteaza o usa sau o fereastra deschisa, sistemul poate fi programat sa opreasca ventilatia si caldura, evitandu-se astfel consumul inutil de energie electrica si termica din casa pasiva.

Controlul inteligent al sistemelor de umbrire contribuie la reducerea costurilor cu climatizarea. Sistemul analizeaza temperaturile exterioare si coboara sau urca jaluzelele astfel incat caldura de la soare sa poata fi utilizata in casa verde pentru incalzire sau blocata daca in incapere este suficient de cald.

In Romania conceptul de casa pasiva este sustinut si promovat de guvern si Administratia Fondului de Mediu prin programul de finantare Casa Verde, care se adreseaza persoanelor fizice, cat si celor juridice, oferindu-le acestora un ajutor financiar pentru achizitia si instalarea de sisteme inteligente de incalzire ce utilizeaza energie regenerabila.

Pentru mai multe referinte legate de conceptul de casa pasiva eficienta energetic, puteti consulta pagina oficiala a Institutului Independent Passive House.