Contorizare inteligenta

La sistemele de controlling se pot conecta contoare de utilitati care inregistreaza toate consumurile cladirii. In functie de varfurile de consum si de tarifele orare la utilitati se pot optimiza costurile prin mutarea unor activitati in perioade cu costuri mici.

Sistemul de controlling genereaza grafice ale curbelor de consum si anumite procese pot fi optimizate pentru eficientizare. Uneori subventiile pentru investitii in eficientizare energetica te obliga sa probezi ce “s-a intamplat”, iar contoarele inteligente care analizeaza si stocheaza aceste date pot genera aceste rapoarte.
Cu ajutorul sistemului de vizualizare se poate face tot timpul estimarea costurilor facturilor de utilitati, chiar inainte ca furnizorul sa emita factura. Putem verifica astfel corectitudinea lor.
Prezenta unei statii meteo locale in exteriorul cladirii, care sa monitorizeze temperatura, luminozitatea, ploaia, vantul, umiditatea atmosferica, ajuta sistemele inteligente ale cladirii sa se autoregleze. In functie de conditiile meteo exterioare se strang storurile cand bate vantul, se opreste udatul gradinii cand incepe ploaia etc. Iluminatul exterior, actionarea sistemelor de umbrire si comanda climatizarii se pot face numai daca acesti senzori de exterior transmit datele.
Sisteme de contorizare pot gestiona energia electrica, energia termica, gazul, apa calda, apa rece. La cladirile de birouri aceasta functie este foarte utila pentru a putea imparti costurile cu utilitatile pe diverse zone inchiriate.
Astfel se incurajeaza investitiile in eficientizare energetica ale fiecaruia dintre noi.