Eficiența energetică
Sistemul de controlling generează grafice ale curbelor de consum și anumite procese pot fi optimizate pentru eficientizare. Uneori subvențiile pentru investiții în eficientizare energetică te obligă să probezi ce “s-a întâmplat”, iar contoarele inteligente care analizează și stochează aceste date pot genera aceste rapoarte.
Cu ajutorul sistemului de vizualizare se poate face tot timpul estimarea costurilor facturilor de utilități, chiar înainte ca furnizorul să emită factura. Putem verifica astfel corectitudinea lor.
Prezența unei stații meteo locale în exteriorul clădirii, care să monitorizeze temperatura, luminozitatea, ploaia, vântul, umiditatea atmosferică, ajută sistemele inteligente ale clădirii să se autoregleze. În funcție de condițiile meteo exterioare se strâng storurile când bate vântul, se oprește udatul grădinii când începe ploaia etc. Iluminatul exterior, acționarea sistemelor de umbrire și comanda climatizarii se pot face numai dacă acești senzori de exterior transmit datele.
Sistemele de contorizare pot gestiona energia electrică, energia termică, gazul, apa caldă, apa rece. La clădirile de birouri această funcție este foarte utilă pentru a putea împărți costurile cu utilitățile pe diverse zone închiriate.
Astfel se încurajează investițiile în echipamente de eficientizare energetică, ale fiecăruia dintre noi, mai ales pentru că Romînia este încă la începutul procesului de implementare a sistemelor de contorizare inteligentă la nivel național, conform acestui articol, dar există legislatie care să susțină acest demers.